Quantcast
Channel: Gör Det Själv
Viewing all 84 articles
Browse latest View live

Därför ska du välja vattenbaserat träskydd

$
0
0
Träskydd: Vatten är bäst
Träskydd: Vatten är bäst

Oljebaserad (löslig i lacknafta) färg har i många år varit på väg ut från marknaden. Först och främst för att professionella målare inte får använda den av arbetsmiljöskäl. Och i takt med utfasningen har färgtillverkarna gått in i laboratorierna för att anpassa och finputsa den vattenbaserade färgen så att den idag överträffar den oljebaserade färgen. Såväl när det handlar om själva målandet, färgens egenskaper att flyta ihop och hålla i många år, som när det handlar om rengöring. Så i de allra flesta fall är valet självklart: vatten.

I den här gör-det-självbeskrivningen räknar vi upp 5 anledningar till varför du ska välja vattenbaserat träskydd istället för oljebaserat. Du kan också läsa om de få tillfällen när oljebaserat träskydd faktiskt är bättre.

Lycka till!

Læs mere: Därför ska du välja vattenbaserat träskyddLæs mere: 3 ytbehandlingar till trädäcketLæs mere: Behöver man verkligen grunda med olja?

Lyxplank med lampor och ljuddämpning

$
0
0
Med ribbor och isolering kan du bygga ett supersnyggt plank som också dämpar oljud.
Med ribbor och isolering kan du bygga ett supersnyggt plank som också dämpar oljud.

Utåt syns bara de smala ribborna av lärkträ och en solid och svart bakgrund. En syn som bara blir mer exklusiv när mörkret faller på och de små, svarta spottarna lyser upp. Men inuti döljs en smart konstruktion av tryckimpregnerade stolpar och brädor som håller ihop en hel vägg av stenullsskivor som effektivt dämpar ljudet från den trafikerade gatan på andra sidan planket.

Erkännes. Det är både dyrare och mer besvärligt att göra det här projektet än det hade varit att bara bygga ett vanligt plank. Men glädjen är å andra sidan så mycket större när man efter ett par veckor kan njuta av synen av sitt snygga, nya lyxplank med belysning och ljuddämpning.

Ribborna kostar mycket

Med ett cirkapris på 1.500 kronor per löpmeter kostar det nästan 75.000 kronor att bygga ett sådant här 50 meter långt plank. Och det är faktiskt de 700 snickarsågade ribborna av sibiriskt lärkträ på vardera 4 meter som är projektets största kostnad. Av totalkostnaden står ribborna för ca 50.000 kronor. Du kan naturligtvis välja att använda billigare trä, och så länge du underhåller med träskyddsfärg, går det bra med de flesta andra träslag också.

En annan kostnad är den för elektrikern. Du får nämligen inte själv dra el utomhus och ansluta och därför måste du köpa in professionell hjälp.

Se hur du bygger bullerplanket

Med hundratals smala, stående ribbor som ska monteras med exakt 3 cm mellanrum, gäller det att hålla tungan rätt i mun för att slutresultatet ska bli helt perfekt. Det är inte svårt men kräver att du är noggrann med vattenpass och distansklossar.

I den här gör-det-självbeskrivningen går vi igenom, steg för steg, hur du:

  • gräver och gjuter fast stolparna
  • bygger plankets stomme
  • sätter upp ljuddämpande isolering och staketribbor

Lycka till!

Læs mere: Slitstark trädgårdsgrindLæs mere: Lyxplank med lampor och ljuddämpning Læs mere: Så här målar du staketet

Slitstark trädgårdsgrind

$
0
0
Pyramidsågning, snedsträvor, beslag och stolpar – här får du alla detaljerna som gör att trädgårdsgrinden håller.
Pyramidsågning, snedsträvor, beslag och stolpar – här får du alla detaljerna som gör att trädgårdsgrinden håller.

En rejäl trädgårdsgrind av trä i kraftiga dimensioner kräver ett par kraftiga stolpar som kan bära tyngden. De sågas till överst i en pyramidform så att vattnet enkelt kan rinna av stolpen. Själva grinden består av en ram byggd av kraftigt virke.

De stående ramdelarna rundas av högst upp, så att vattnet enklare kan rinna av. Det ger samtidigt en snygg finish och ger inrycket av att grinden är mindre “tung”.

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du se hur du bygger en trädgårdsgrind som håller i många år. Vi visar hur du:

  • sågar till stolpar och ramdelar
  • sätter ihop ramen och gör snedsträvor
  • skruvar på grindens spjälor av klädselbrädor
  • monterar lås och beslag
Læs mere: Slitstark trädgårdsgrindLæs mere: Dubbelgrind med snygga detaljerLæs mere: 5 TIPS: Så snickrar du en stabil port

10 saker du behöver veta om robotgräsklipparen

$
0
0
Smala passager och hinder som buskar och träd kräver att robotgräsklipparen kör omvägar. Och då behöver du kanske köpa en modell med lite längre räckvidd.
Smala passager och hinder som buskar och träd kräver att robotgräsklipparen kör omvägar. Och då behöver du kanske köpa en modell med lite längre räckvidd.

1. Klarar den stora gräsmattor?

Det beror på modellen. Storleken på din gräsmatta är avgörande för vilken maskin du ska välja. Därför ska du börja med att mäta upp din gräsmatta, så att du kan välja en maskin som motsvarar dina behov.

Ligger din gräsmatta precis på gränsen mellan två olika maskiners kapacitet, ska du helst välja den maskin som klarar störst gräsmatta. Då har du garderat dig mot att köpa en maskin där tillverkaren lovat lite för mycket.

Mät upp gräsmattans area (det är oftast enklast att dela upp den i olika fält, om den inte är rektangulär).

2. Kan den bara klippa helt fyrkantiga gräsmattor?

Robotgräsklipparen fungerar bäst på rektangulära gräsmattor. Om din trädgård består av många små gräsplättar eller smala passager, kan roboten därför ha svårt för att nå och klippa överallt.

En trädgård med många träd och rabatter på gräsmattan kräver också mer av den begränsningskabel som ska läggas ned längs kanten av det område som ska klippas. Om din gräsmatta har många träd eller andra hinder, ska kabeln läggas runt dem på ett speciellt sätt.

Du behöver lägga ut en begränsningskabel på gräsmattan för att markera det område som ska klippas.

3. Kan den klara lutningar?

Om din trädgård är kuperad, ska du välja en maskin som klarar stora lutningar. Annars kan maskinen få problem att ta sig upp för backarna. Fråga tillverkaren eller säljaren innan du köper.

Det är inte alla robotar som gillar backar.

4. Var ska basen stå?

Vissa modeller kan stå upp emot en vägg medan andra måste stå en bit från väggar och plattor. Och det kan sluta med att du har en ful plastlåda stående mitt på gräsmattan. Bestäm basens placering innan du rullar ut begränsningskabeln.

För det mesta är basen inte så snygg. Du kan ev. bygga ett litet “garage” till den.

5. Låter den?

Ljudnivån varierar mellan olika modeller. En robotgräsklippare går långsamt och därmed lägger den också lång tid på att sköta gräsmattan. Välj därför en modell som inte låter för mycket. Tillverkarna anger ljudnivån i decibel, så att det går att jämföra. T ex motsvarar 67 dB vanlig samtalston.

Kom ihåg att en ökning med 3 dB motsvarar en fördubblad ljudnivå.

6. Är den lätt att stjäla?

Tillverkarna har olika metoder för att se till så att ingen kan sticka iväg med din maskin. De flesta har en pinkod, som ska knappas in om klipparen har flyttats manuellt. Andra har ett speciellt tjuvlarm, så att ett högt tjutande börjar om objudna gäster lyfter upp maskinen från gräset. Någon har också en inbyggd GPS-sändare, så att du alltid kan se var i världen roboten befinner sig.

Maskinen låser sig om den lyfts upp och behöver en pinkod för att kunna starta om.

7. Kan den klippa när det regnar?

Vått gräs lägger sig och det kan därför vara svårt att klippa det snyggt, både för vanliga gräsklippare och robotar. Därför kan det vara en fördel om roboten är utrustad med en regnsensor, som får den att köra tillbaka till laddstationen om det kommer nederbörd.

Sensorerna skickar tillbaka roboten till basen, om de känner av regn.

8. Hur styr jag den?

Vissa robotar styrs endast med en inbyggd kontrollpanel, medan andra kontrolleras via en app. Mobiltelefonen ger ofta fler valmöjligheter men kan samtidigt göra installationen mer oöverskådlig.

9. Det här med säkerheten?

De små robotarna är fullproppade med säkerhetsåtgärder som minskar risken för att olyckan ska vara framme. T ex ska de roterande knivarna stanna omedelbart om maskinen lyfts upp eller vänds om. Man kan inte heller komma åt knivarna med fingrarna, när roboten är i gång.

Kom ihåg att helt stänga av robotgräsklipparen om du behöver byta knivarna eller av någon annan anledning vänder på maskinen!

Motorn ska stanna om maskinen lyfts upp.

10. Kan den klippa kanter?

Tyvärr nej. Du kan inte helt sluta klippa gräs. För att öka säkerheten får de roterande knivarna aldrig nå ända ut till robotens kant. Det betyder att oavsett vilken robot du väljer kommer du alltid behöva trimma kanterna efteråt med en kantklippare.

Kantklipparen kan du inte pensionera.

LÄS OCKSÅ: Här hittar du vårt senaste test av robotgräsklippare

Læs mere: 10 saker du behöver veta om robotgräsklipparenLæs mere: Gör gräsklipparen som nuLæs mere: TEST: Vi testar 6 batteridrivna gräsklippare

Nytt lim är starkare än sten

$
0
0
När de två komponenterna trycks ut, blandas de i den särskilda skruven i spetsen av fogpatronen. De första 10-20 cm av bruket som kommer ut är kanske inte optimalt blandat, så det bör du kassera.
När de två komponenterna trycks ut, blandas de i den särskilda skruven i spetsen av fogpatronen. De första 10-20 cm av bruket som kommer ut är kanske inte optimalt blandat, så det bör du kassera.

Ett vanligt lim, t ex trälim, härdar när det tillförs fukt från träet eller luften. Det gäller inte för tvåkomponents lim eller ankarmassa. De två komponenterna, som alltid är åtskilda när du köper produkten, kan var för sig inte limma någonting. Om du öppnar dem var för sig kan de ligga i friska luften utan att något annat händer än att de blir till en kladdig massa.

Men i samma ögonblick som de två komponenterna blandas, inleds härdningsprocessen (och det går oftast fort). Vid 20 graders värme har du cirka 7 minuter på dig innan massan blivit för hård för att du ska kunna sätta fast en gängstång i den.

Massan kan användas i alla temperaturer, från minus 10 till plus 40 grader. Du kan använda den för att fästa något i torra hål, men den fungerar även i hål som ligger under vatten.

Den här ankarmassan kan stå emot eld i minst två timmar, om du har limmat fast en gängstång i betong. Armeringsjärn som murats fast kan klara sig i eldhavet i minst fyra timmar.

Här kan du använda ankarmassa

Du kan t ex använda ankarmassa för att fästa syllen mot grunden när du bygger till. Limma fast gängstänger i betongen och gör hål för dem i syllen.

Du kan också förankra brevlådan eller carporten i marken genom att gjuta ett betongfundament, borra hål och limma fast gängstänger med ankarmassan.

Brevlådan spänns fast vid gängstängerna som limmas fast i hålen.

Ankarmassan kan också användar för att fästa trädgårdsgrinden i muren. Har du porös sten i muren, är detta betydligt bättre än expanderbult, som kan spräcka stenarna.

Stolpen till grinden fästs med gängstänger som limmas in i hålen.

Ankarmassa kräver förberedelse

Det är enkelt, men det krävs ändå försiktighet när man använder tvåkomponentslimmet. Att rengöra hålet är avgörande för resultatet.

Læs mere: Nytt lim är starkare än stenLæs mere: Vilket lim ska jag använda till bordet? Læs mere: 10 limtips till finurliga former

Få extra utrymme med ett burspråk

$
0
0
Ett burspråk har den fördelen att man inte behöver söka bygglov. Dessutom skapar det möjlighet till ett fantastiskt ljusinsläpp.
Ett burspråk har den fördelen att man inte behöver söka bygglov. Dessutom skapar det möjlighet till ett fantastiskt ljusinsläpp.

Brist på utrymme är ett problem de flesta husägare förr eller senare ställs inför.

Innan du väljer den drastiska lösningen att flytta till något större, kan det löna sig att leta efter outnyttjade kubikmeter i din nuvarande bostad.

Kan du använda dem, behöver du kanske inte flytta eller bygga till utan kan klara dig med en mindre drastisk lösning. Det är billigare än att både bygga till och flytta.

Det saknas ett extra rum

Ett klassiskt problem är att man har ett rum för lite. I den situationen funderar man ofta på att dela upp ett befintligt rum - bara för att upptäcka att det blir ont om plats om du bygger en vägg och gör plats för att kunna gå in till det nya rummet.

I vissa fall kan det vara en bra idé att titta på angränsande rum, som kanske kan involveras i en ändrad planlösning så att husets ytor fördelas på ett bättre sätt. Just det är en del av lösningen för att få ett rum till i det här trähuset.

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du läsa om hur vi fått plats till ett extra rum, bland annat genom att bygga ut huset med ett burspråk. Vi visar dig också vilka delar av projektet som du kan göra själv och var du bör välja professionella hantverkare.

Læs mere: Få extra utrymme med ett burspråkLæs mere: Murarbin i murbruketLæs mere: Stoppa sättningssprickan

7 sorters grundelement

$
0
0
Med isolerade lättklinkerblock blir grunden snabbt färdig.
Med isolerade lättklinkerblock blir grunden snabbt färdig.

Hur används grundelement?

De traditionella H-formade grundelementen ställs i fuktig betong eller på en gjuten grund i marknivå. Stenarna läggs med förband och armeras innan de fylls med betong. Därefter gjuter man ovanpå elementen.

De traditionella H-formade grundelementen ställs i fuktig betong eller på en gjuten grund i marknivå. Stenarna läggs med förband och armeras innan de fylls med betong. Därefter gjuter man ovanpå elementen.

De isolerade blocken muras ihop med bruk på de sidor som inte består av isoleringsmaterial. Det ligger lös isolering i utrymmet som bildas av bruket. De hålls fast med rostfria isolerspik, så att de inte rostar.

Sulblock läggs ut kant i kant på den packade markbädden. Armeras och fylls med finbetong. Blocken ska torka och härda i minst två veckor innan murverket byggs på sulblocken.

Sulblock används som form för gjutning av grundsula.

Viktigt om armering!

Armeringen görs med järn, och järn kan rosta. Därför ska man antingen använda rostfritt armeringsjärn eller så måste man se till att armeringen är helt omsluten av betong, så att det inte kommer in syre

Bara för lättklinker

Små kulor av lättklinker (t ex leca) gjuts ihop till block som väger mindre, isolerar bättre och är enklare att arbeta med än vad betong är. Lättklinkerblock suger inte åt sig fukt, så man måste inte lägga tjärpapp mellan sockeln och den gjutna grunden..

Dimensioner

Grundelement finns i många olika storlekar. Det är viktigt att fråga en sakkunnig, så att man får rätt dimensioner till det aktuella projektet. Kom också ihåg att fråga hur mycket betong som går åt.

Fundablock
Bredden varierar från 15 cm till 39 cm. Höjden är 20 cm och längden 50 cm.

Lättklinkerblock
Bredden varierar från 5 cm till 39 cm. Höjden är 19 cm och längden 49 eller 59 cm.

Isoblock
Bredden varierar från 33 cm till 39 cm. Höjden är 19 cm och längden 49 eller 59 cm.

Mammutblock
Bredden är 39, 45 eller 49 cm. Höjden är 40 eller 50 cm och längden 100 cm.

Læs mere: 7 sorters grundelementLæs mere: Nytt lim är starkare än stenLæs mere: Därför ska du välja vattenbaserat träskydd

Ta högtryckstvätten till nästa nivå – med ny borstlös teknologi

$
0
0
Ryobi21
Ryobi21

Det är tillfredsställande att få bort svår smuts och lera, utan att behöva ta till starka kemikalier och rengöringsmedel. Ryobis borstlösa högtryckstvätt är utrustad med ett 5-i-1 munstycke, slang, pistol, spraymunstycke i metall och vattenbehållare som rymmer 20 liter. Tack vare vattenbehållaren behöver du inte känna dig begränsad till att enbart använda högtryckstvätten i närheten av hemmet, där det finns en trädgårdsslang, utan du kan ta med den till en annan plats där den gör nytta. Varför inte ta med den till grannen, till båtvarvet eller rengör dina fordon innan du ställer in de i garaget.

Screen-Shot-2020-06-02-at-16.10.14

Så förbättras användarupplevelsen

Hög prestanda och kompakt design gör att det är roligare och enklare att använda högtryckstvätten från Ryobi. En 36 volts borstlös motor, med plats för två batterier, ger extra lång körtid och själva batteriutrymmet är vattenskyddat för att öka hållbarheten ytterligare. Genom ett enkelt knapptryck kommer du upp i 120 Bar och förbrukar enbart 320 liter vatten per timme när den går på max. Högtryckstvätten har även smart inbyggd förvaring för slang, pistol och spraymunstycke i metal. Det går även att koppla själva spraymunstycket till en inbyggd rengöringstank som rymmer 1 liter. När du är klar viker du enkelt ner handtaget i metall och metallramarna på sidorna skyddar högtryckstvätten bra mot yttre påverkan. Då den är utrustad med hjul går det enkelt att transportera den var du vill, utan att du behöver lyfta den. Den väger 12 kg utan batteri och 13,4 kg med batteri.

Ryobi_bild_3
Ryobi_bild_5

Så känns det att jobba med högtryckstvätten

Den här högtryckstvätten från Ryobi kommer sticka ut bland dina övriga trädgårdsredskap och verktyg i garaget. Mycket tack vare den kompakta designen och enkla förvaringsutrymmen. Den har en ljudeffekt på 80.0 dB, när den går på max, och låter därför mindre än vad du kanske är van vid när det kommer till högtryckstvättar i allmänhet. 5-i-1 munstycket har både lång och kort räckvidd och kan ställas in efter behov så att du själv styr över vattenstyrka och stråle. Ta bort smutsen på ett effektivt sätt och håll hem och prylar skinande rena. Om det behövs kan du dessutom köpa till skumtvätt och olika typer av rengöringsmedel.

Det här är Ryobis Borstlösa 36 V Högtryckstvätt 120 Bar

  • 36 V borstlös motor som ger upp till 120 Bar
  • Kompakt design med tålig ram och handtag i metall
  • 5-i-1 munstycke med lång/kort räckvidd
  • Inbyggd rengöringstank på 1 liter
  • Ljudeffekt på 80.0 dB vid maximal styrka
  • Inbyggd förvaring för slang, pistol och spraymunstycke
  • Hjul för smidig förflyttning oavsett terräng och underlag
Læs mere: ANNONS: Ta högtryckstvätten till nästa nivå – med ny borstlös teknologiLæs mere: TEST: Vi testar 6 batteridrivna högtryckstvättarLæs mere: Fungerar en altantvätt?

Test av gräsklippare

$
0
0
Gräsklippare test: Se den överlägsne vinnaren sätta konkurrenterna på plats i vårt test av gräsklippare.
Gräsklippare test: Se den överlägsne vinnaren sätta konkurrenterna på plats i vårt test av gräsklippare.

Har det blivit dags att byta ut den gamla gräsklipparen mot en ny? Då överväger du säkert, som så många andra, om du ska välja batteri eller bensin. Det finns för- och nackdelar med båda. Och även om den bensindrivna maskinen låter en del, så får du en starkare motor, som utan problem klipper både högt och lågt gräs, och som fortsätter gå långt efter att en batteridriven maskin laddat ur.

Alla de testade maskinerna kan också klippa högt gräs utan större problem. Men det finns en tydlig skillnad på hur fint resultatet blir.

Praktisk bakhjulsdrift

Medan de lättaste testdeltagarna väger runt 30 kg, väger den tyngsta in på hela 43 kg. Det är därför bra att alla deltagare, utom en, har bakhjulsdrift. Det gör det enklare att knuffa runt de tunga maskinerna - särskilt i uppförsbacke.

Så här har vi testat gräsklippare i vårt gräsklippare test

Klippkvalitet är den viktigaste parametern när vi köper ny gräsklippare. Därför har maskinerna testats i både vanligt och högt gräs.

Vi har dessutom tittat på vilka funktioner som elstart, bioklipp och möjlighet för sidoutkast varje deltagare är utrustad med.

Bensindrivna gräsklippare är att föredra särskilt när det gäller riktigt stora och krävande gräsmattor. Och med långa gångtider är bra ergonomi särskilt viktigt och kanske avgörande.

Bensinmotorn får maskinerna att vibrera mycket. Därför är det viktigt med bra kvalitet, om man vill att klipparen ska hålla i många år.

Oberoende gräsklippare test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende av tillverkare, annonsörer och andra interessenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av här nedan.

Vi har testat de här 7 gräsklipparna

  • TEXAS RAZOR 5160 TR/WE
  • AL-KO HIGHLINE 51.8 SP-A
  • KLIPPO CHAMPION
  • HUSQVARNA LC 247S
  • STIHL RM 448 TC
  • MAKITA PLM5600N2
  • STIGA COMBI 50 SVEQ

LADDA NER HELA TESTET och se vilken gräsklippare som blev den stora vinnaren i vårt gräsklippare test.

Læs mere: TEST: Vi testar 7 bensindrivna gräsklippareLæs mere: 10 saker du behöver veta om robotgräsklipparenLæs mere: Gör gräsklipparen som nu

Så skapar du en magisk trädgårdsgång med stegstenar

$
0
0
flisby_originalbild11
flisby_originalbild12

Har du en frodig rabatt, pallkragar, växthus, en lummig berså eller kanske ett orangeri på tomten, men ingen tydlig anvisning för hur man ska ta sig dit, utan att behöva korsa gräsmattan på olika sätt? Då kan du anlägga en unik och alldeles egen gång av stegsten som skapar en mysig vandringsträcka dit och det blir också en naturlig anvisning för var man ska gå i trädgården.

De här stenarna passar i trädgården

Stegstenar finns i olika former, färger och prisklasser. Det finns stegstenar i exempelvis betong (runda Zero), stegstenar i natursten (skiffer, sandsten och granit) och stegstenar i granitkeramik som kan matchas med större granitkeramikplattor som man oftast har vid uteplatsen.

I just trädgården, som bilden under visar, är det snyggt att använda oregelbunden skiffer som stegsten. Du kan också lägga stegstenar i en grusgång eller direkt i rabatten. Fördelen då blir att du kan dra loss ogräs och luckra upp jord utan att behöva stå direkt i rabatten.

flisby_originalbild31

Fördelen med en stegstensgång

När du ska anlägga en gång är det vanligt med plattläggning eller att lägga ut dekorsten på fiberduk. När du lägger stegstenar behöver du inte schakta botten, gräva ur eller tänka på att ha ett underlag som är helt i våg.

– Fördelen med en stegstensgång, jämfört med vanlig sten- eller naturstensgång, är att underarbetet är betydligt enklare och man får inga linjer som bryter igenom en trädgård och delar upp den i olika delar. Du får bara en naturlig anvisning för var man ska gå i trädgården, säger Rickard, försäljningschef, Flisby i en instruktionsfilm på Youtube.

Gör så här när du ska lägga stegstenar i gräsmattan

Börja med att planera hur många stenar du behöver för att trädgårdsgången ska börja och sluta där du vill. Räkna med att det går åt ungefär 1 ½ stegsten per löpmeter. Därefter planerar du hur gången ska gå och var man ska kunna ta sig någonstans. Sedan mäter du ut rätt avstånd mellan stenarna, så att du enkelt kan gå på dem, för att ta dig dit du ska. Lägger du stegstenar direkt i gräsmattan, och gräver ur, kan det vara klokt att lägga stenmjöl eller stenflis under, men inte om du lägger stegstenarna direkt i en grusgång.

Steg 1: Lägg ut alla dina stegstenar på gräsmattan, så att du skapar en vandringssträcka, och tänk på att få rätt avstånd mellan stenarna.

Steg 2: Skär hela vägen runt stenen med hantverkskniv så att du får loss gräset under stegstenen. Gräv ett par centimeter djupare än stenen du ska anlägga så att du får plats med några centimeter stenflis eller stenmjöl under och så att stegstenen sedan hamnar i marknivå.

Steg 3: Lyft upp grästuvan med hjälp av en skyffel.

Steg 4: Fyll igen med stenflis eller stenmjöl för att få ett plant lager där stegstenen ska läggas.

Steg 5: Lägg ner stegstenen och tryck till gräskanterna, runt hela stenen, med knivens baksida så att det sluter tätt.

Steg 6: Upprepa samma process för alla stegstenar tills gången är klar.

Flisby_originalbild21
Læs mere: ANNONS: Så skapar du en magisk trädgårdsgång med stegstenarLæs mere: Så här byter du en skadad plattaLæs mere: Smarta kakelclips till stora plattor

Få ett genialiskt multiverktyg till verktygslådan

$
0
0
multicutter321
multicutter321

Just nu kan du få ett genialiskt multiverktyg som välkomstgåva när du blir ny prenumerant på Gör Det Själv.

Du investerar 99 kronor och får:

  • Multiverktyg från Tech-Pro (värde 649 kronor)

  • 2 nummer av Gör Det Själv (värde 159,50 kronor)

  • Fri tillgång till över 1000 gör-det-självbeskrivningar på Gör Det Självs hemsida (priset för en enda artikel är 29 kronor)

Du sparar 87 % jämfört med ordinarie pris!

Om multiverktyget

Multiverktyget är så kallat oscillerande, som svänger de monterade bladen bara några millimeter fram och tillbaka, men med en extremt hög hastighet på 22.000 svängningar i minuten. Det gör verktyget lätt att styra och perfekt för att kapa där inget annat verktyg kommer åt.

Du får med 4 olika tillbehör till multiverktyget från Tech-Pro.

  • En sågklinga, så att du kan såga ut små och exakta hål till t ex en kontakt i golvlisten.

  • Ett brett segmentblad, som kan kapa dörrfoder, frilägga en kakelplatta eller såga till en golvlist.

  • En skrapa, som används för att ta bort rester av gammal heltäckningsmatta, lim och färg.

  • En slipkloss för att slipa i trånga invändiga hörn och där det är ont om plats.

De fyra tillbehören är utvalda för att det är dem som du oftast får användning av i dina gör-det-självprojekt.

Multiverktyget är kompatibelt med tillbehör från andra leverantörer.

PS. Det är ingen bindningstid när du utnyttjar erbjudandet. Det vill säga att du kan säga upp din prenumeration precis när det passar dig.

multicutterbladeSE32
Læs mere: Få ett genialiskt multiverktyg till verktygslådanLæs mere: Bli expert på multiverktyget på 5 minuterLæs mere: TEST: Vi testar 7 multiverktyg på batteri

Smart 3-i-1 avståndsmätare från Tech-Pro

$
0
0
afstandsmaaler32
afstandsmaaler32

Den nya 3-i-1 avståndsmätaren från Tech-Pro klarar alla mätuppgifter på ett lätt och säkert sätt.

Avståndsmätaren är nämligen utrustad med både lasermätare, ett smart mäthjul och ett genialiskt mätsnöre.

Och just nu får du den tillsammans med 2 nummer av Gör Det Själv för bara 129 kronor!

Avståndsmätarens funktioner

3-i-1 avståndsmätaren består av:

  • En lasermätare, där du med ett knapptryck snabbt mäter upp till 40 meter. Det är genialiskt när du ska mäta upp det nya trädäcket, bestämma arean av en vägg eller mäta infartens längd.

  • Ett måtthjul som lätt kan mäta längden på svängda eller oregelbundna ytor. Måtthjulet är också praktiskt när du ska dra ledningar och rör. Kör måtthjulet längs ledningssträckningen, så får du med detsamma veta hur lång ledning du behöver.

  • Ett mätsnöre som är som gjort för att använda när du ska mäta runt någonting, exempelvis ett stuprör, runt hörn eller liknande. Dra snöret runt det som ska mätas, tryck på knappen och läs av längden.

GIF-3i1-afstandsmåler_3funk

Alla mått visas på en bakgrundsbelyst LCD-display, som det går lätt och snabbt att läsa av.

Kort sagt får du med 3-i-1 avståndsmätaren ett redskap i verktygslådan som snart kommer att bli ditt förstaval när det gäller att mäta.

Du investerer 129 kronor och får:

  • 3-i-1 avståndsmätare (värde 399 kronor)

  • 2 nummer av Gör Det Själv (värde 156,50 kronor)

  • Fri tillgång till över 1000 gör-det-självbeskrivningar på Gör Det Självs hemsida (priset för en enda artikel är 29 kronor)

Du sparar 76 % jämfört med normalpriset!

Du har ingen bindningstid när du utnyttjar erbjudandet. Det vill säga att du kan säga upp din prenumeration precis när du vill.

Læs mere: Smart 3-i-1 avståndsmätare från Tech-ProLæs mere: TEST: Vi testar 7 populära cirkellasrarLæs mere: En linjelaser får saker och ting i nivå

Hur fyller jag igen sprickorna i dörren?

$
0
0
Det kemiska träet arbetas ned i sprickorna med en spackel eller fogpinne.
Det kemiska träet arbetas ned i sprickorna med en spackel eller fogpinne.

Fråga:

Jag har en gammal ytterdörr som behöver lite kärlek. Den har bland annat flera sprickor. Vad ska jag göra?

Svar:

Du kan fylla sprickorna med hjälp av kemiskt trä. Det är ett smart material, som är enkelt att forma och anpassa, och kan användas både inne och ute.

Kemiskt trä består av två komponenter, en “pasta” och en härdare. Blandningen ska bestå av cirka 4 procent härdare. När de två komponenterna är blandade, har du bara omkring 10 minuter innan det kemiska träet har härdat. Så du måste arbeta ganska snabbt och ha förberett träet först genom att rengöra det med målartvätt eller liknande.

En burk kemiskt trä som den här kostar omkring 200 kr.

LÄS OCKSÅ: Så använder du reparationsmassa till trä

Læs mere: Hur fyller jag igen sprickorna i dörren?Læs mere: Entrédörren hänger – lös problemet snabbt och enkeltLæs mere: Så byter du dörren

Skydda ditt trädäck

$
0
0
En bit tjärpapp fästs på toppen av stolpen med häftklammer.
En bit tjärpapp fästs på toppen av stolpen med häftklammer.

Fråga:

Hur ser jag till att fukt inte tränger in i stolparna och förstör dem?

Svar:

Det gör du genom att sätta en bit tjär- eller takpapp på änden av stolpen, som hindrar fukt att tränga ner.

När du väljer att gräva ner stolpar till ditt nya trädäck, behöver du vidta några åtgärder, så att regnvatten inte tränger ner i stolpen. Du kan också välja att stötta upp trädäcket med stenplattor, som inte riskerar att murkna. Då måste du ha ett rejält lager bärlager eller grus som dränerar marken.

LÄS OCKSÅ: Bygg en stabil grund under din altan

Læs mere: Skydda ditt trädäckLæs mere: Därför ska du välja vattenbaserat träskyddLæs mere: 3 ytbehandlingar till trädäcket

Laga hålen i träet


Så här gör du en stark och snygg uppfart

$
0
0
Det är ett stort och tungt projekt att lägga sten på en stor uppfart, med flera fall som kan leda bort vattnet ordentligt. Men det är inte svårt.
Det är ett stort och tungt projekt att lägga sten på en stor uppfart, med flera fall som kan leda bort vattnet ordentligt. Men det är inte svårt.

Stora ytor med gråa betongplattor i ett enformigt mönster kan lätt bli lite tråkigt. Men om du bryter av med rader av gatsten, blir ytan mer spännande att titta på. Gatstenen har olika nyanser och storlek, som livar upp den gråa ytan.

Ännu snyggare blir det om beläggningar även har frodiga, gröna rabatter - gärna med stålkanter, som passar bra till både grå betong och gatstenens naturliga färger.

Det är ett omfattande arbete att lägga en stor yta som här, så det har varit nödvändigt att hyra maskiner för det tunga arbetet - både för att först avlägsna all den jord som krävs för att kunna bygga det nya underlaget, och för att fördela sättsanden och lägga de stora, tunga 50 x 50 cm-betongplattorna.

LÄS OCKSÅ: Här hittar du vägledning och inspiration till din uppfart.

Ladda ner gör-det-självbeskrivningen

I den här gör-det-självbeskrivningen kan du hitta mycket inspiration till din ny stenbeläggning. Det är ett stort och tungt projekt att lägga sten på en stor uppfart, med flera fall som kan leda bort vattnet ordentligt. Men det är inte svårt. Vi visar hur du:

  • bygger upp ett stabilt underlag till beläggningen
  • lägger de stora plattorna
  • lägger gatsten i mellanrummen
  • leder bort vattnet med markrännor
  • gör rabatter med stålkanter

Lycka till!

Læs mere: Grön uppfart som suger upp vattnetLæs mere: Gör så här: Avrinning på uppfartenLæs mere: Så här gör du en stark och snygg uppfart

Gör så här: Avrinning på uppfarten

$
0
0
Betongen ska vara jordfuktig, så att rännan kan tryckas på plats. Rännan sätts ihop innan den läggs ned i den fuktiga betongen. Gallret läggs på till sist.
Betongen ska vara jordfuktig, så att rännan kan tryckas på plats. Rännan sätts ihop innan den läggs ned i den fuktiga betongen. Gallret läggs på till sist.

Vädret blir alltmer extremt, och det betyder bland annat mer regn. Därför är rensade och rätt dimensionerade hängrännor en självklarhet för de flesta husägare. Vattnet ska ledas bort från huset, så att det inte förstör fasaden och ger omfattande fuktskador.

Det samma gäller faktiskt för stenlagda uppfarter och trädgårdsgångar med plattor - vattnet måste ledas bort, så att det inte samlas runt sockeln eller bildar sjöar och får sanden under stenbeläggningen att sjunka ihop.

Lösningen kan vara en ränna, täckt av ett galler, som liksom en vanlig takränna leder bort vattnet till en stenkista eller ner i avloppssystemet.

Förarbetet avgör allt

Innan du börjar lägga markrännan, måste du avlägsna några stenar, så att det finns plats. I vårt fall är det lagom med tre rader sten. När stenarna är borta, skrapar du bort avjämningslagret och lägger i en spann, innan du gräver vidare. Avjämningslagret ska du nämligen använda när du ska lägga stenarna på plats igen.

Avrinning på uppfarten

Avlopp eller stenkista

En stenkista är en nedgrävd “reservoar” som du själv kan göra. Vattnet samlas upp mellan stenarna och sipprar ut i marken i den takt som jorden klarar av det. För att slippa smuts i stenkistan kan vattnet först passera en brunn med sandfång. Vill du koppla rännan till avloppet, kan du behöva experthjälp. Kom ihåg att alltid kolla med kommunen vad som gäller, innan du sätter igång.

Læs mere: Grön uppfart som suger upp vattnetLæs mere: Gör så här: Avrinning på uppfartenLæs mere: Slipp grannens singel på din uppfart

En bobcat klarar slitgörat

$
0
0
Bobcat: Det går blixtsnabbt att gräva ut, fylla upp och flytta runt de enormt stora grus- och jordhögarna.
Bobcat: Det går blixtsnabbt att gräva ut, fylla upp och flytta runt de enormt stora grus- och jordhögarna.

För varje lass jord som Bobcaten lekande lätt rullar iväg med, skonar du din kropp från otaliga tag med din handhållna skyffel.

En kubikmeter jord kan väga upp till 1.900 kg, beroende på andelen lera. Och om du lägger ny beläggning, t ex en uppfart på 50 kvadratmeter, och ska gräva ut 30 cm jord, ja, då rör det sig om 15 kubikmeter eller 28,5 ton jord. Och det är precis här denna lysande maskin kommer in i bilden.

Vem som helst kan och får hyra och köra en Bobcat. De mindre modellerna kan transporteras på en trailer, de kan också enkelt komma in genom smala trädgårdspassager.

Det krävs naturligtvis lite övning för att köra runt en Bobcat, men med lite framåtanda tar det max en halvtimme innan du lärt dig de grundläggande greppen.

Våra experter på minigrävare liknar att köra en Bobcat med en så kallad Mooncar som finns på vartenda dagis (det är de små gula leksaksbilarna, som styrs med ett handtag på vardera sida).

Mycket mer än bara en skopa

En Bobcat är inte bara bra att gräva bort jord med. När du sedan ska fylla på med grus, kommer den naturligtvis också till nytta. Och riktigt användbar känns den när du ska flytta tungt arbetsmaterial från trottoaren hela vägen runt huset. En Bobcat kan utrustas med en pallgaffel, så att du snabbt kan flytta runt tio pallar marksten.

Det bästa med maskinen är att det är lätt att komma igång. Man kan hyra den i flera olika storlekar. Ju större och tyngre den är, desto mer kan den lyfta. Vi vill dock rekommendera att du hyr en så liten som möjligt. Ju tyngre maskin, desto mer förstör den gräsmattan och trottoaren.

LÄS OCKSÅ: Minigrävare - spara på dina krafter på ett kul sätt!

Så här kör du Bobcaten

Det kan vara skillnad på hur man ska köra de många olika minigrävare som finns att hyra. Men de grundläggande funktionerna är i stort sett desamma. De kan köra framåt, bakåt och åt sidorna, och så kan du naturligtvis också manövrera det påmonterade tillbehöret.

Så här kör du Bobcaten

VARNING!

En Bobcat är en liten pigg maskin som kan välta väldigt lätt, om du inte ser upp. Därför är huvudregeln att du aldrig får köra med en full (och därmed tung) skopa, så länge den är i lyft läge. Skopan ska alltid vara så nära marken som möjligt.

Här kan du hyra

Du kan hyra en Bobcat och andra minigrävare i många olika storlekar och varianter och med olika tillbehör. Men ju större och tyngre de är, desto dyrare blir det.

För ett anläggningsarbete hemmavid behöver det dock inte bli så dyrt. En liten modell som Bobcat S70 är idealisk till det mesta. Den är lätt att transportera, kan komma in nästan överallt, och så kostar det inte en förmögenhet att hyra den. Det kostar från ca 2.500 kr att hyra en maskin med bred skopa, pallgaffel och grep över helgen.

Ett par kedjor som hyr ut i stora delar av landet är Cramo och Ramirent. Det går även att hitta många lokala uthyrningsställen på nätet.

Læs mere: En bobcat klarar slitgöratLæs mere: Smart 3-i-1 avståndsmätare från Tech-ProLæs mere: Få ett genialiskt multiverktyg till verktygslådan

Grön uppfart som suger upp vattnet

$
0
0
Med gräsarmering i betong eller plast kan du göra en gräsmatta så stark att du kan parkera din bil på den, utan att den tar skada. Du kan också använda gräsarmering på de ställen där det är ett stort slitage, ex. vid gångstråk, framför förrådet eller vid gungställningen.
Med gräsarmering i betong eller plast kan du göra en gräsmatta så stark att du kan parkera din bil på den, utan att den tar skada. Du kan också använda gräsarmering på de ställen där det är ett stort slitage, ex. vid gångstråk, framför förrådet eller vid gungställningen.

Smarta, starka plastmattor

Du kan köpa armeringssten med håligheter som ger en ”grön” yta. Men om du lägger armeringsmattor av plast, kommer den gröna ytan dessutom att låta minst 70 procent av regnvattnet passera ner i marken.

Mattorna läggs på ett bärlager och fylls med en blandning av sand (30%) och jord (70%). Underlaget ska jämnas till men det måste inte vara lika jämnt som när man lägger stenplattor.

LÄS OCKSÅ: Så får du en stark gräsmatta med gräsarmering!

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur du lägger armeringsmattor på din uppfart. Du kan bland annat se hur du:

  • bygger upp bärlagret
  • förstärker kanten med betongsten
  • komprimerar underlaget
  • jämnar till översta lagret
  • klickar ihop armeringsmattorna
Læs mere: Grön uppfart som suger upp vattnetLæs mere: Gör så här: Avrinning på uppfartenLæs mere: Slipp grannens singel på din uppfart

Enkelt altantak på en helg

$
0
0
Konstruktionen är så enkel att du kan bygga taket på en helg.
Konstruktionen är så enkel att du kan bygga taket på en helg.

Ett tak över uteplatsen kan både förlänga säsongen och skapa ett användbart uterum, oavsett hur vädergudarna vill ha det.

Vår utgångspunkt är ett förhöjt trädäck, som redan har två stolpar från ett tidigare plank. För att slippa gräva ut och gjuta placerar vi en extra stolpe till utetaket på en stabil betongplatta och förser den med två kraftiga vagnsbultar så att den förankras i trädäckets underliggande regelverk.

Vill du läsa mer om altantak? Här hittar du inspiration och beskrivning av hur du kan bygga en övertäckt terrass.

Bygg det på en helg

Med en bärlina på väggen, en lätt takkonstruktion och ett klassiskt trapetstak gör vi ett utetak för sommaren som är så enkelt att du kan bygga det på en helg.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi, steg för steg, hur du:

  • får stolparna helt rakt
  • bygger bärlina och hammarband
  • gör takkonstruktionen
Læs mere: Enkelt altantak på en helgLæs mere: Ny markis för bara 500 kr Læs mere: Suverän fristående terrass
Viewing all 84 articles
Browse latest View live