Quantcast
Channel: Gör Det Själv
Viewing all 84 articles
Browse latest View live

Fibergips: Så här arbetar du med fibergipsskivor

$
0
0
Fibergips: Skivor av fibergips är starkare än normala gipsskivor och därmed mer stabila – och inte minst skruvfasta.
Fibergips: Skivor av fibergips är starkare än normala gipsskivor och därmed mer stabila – och inte minst skruvfasta.

Vad är fibergips?

Fibergips består helt enkelt av gips och pappersfibrer. Det handlar vanligtvis om cirka 80 procent gips och 20 procent fiber. Fibergips liknar vanliga gipsskivor och finns i olika storlekar. De finns bland annat i storleken 12,5 x 90 x 250 cm, som passar för en uppsjö ändamål i hemmet.

Du kan använda fibergips i vardagsrummet, i sovrummet, i barnkammaren, i hallen och på många andra ställen.

Fibergipsskivor vs. vanliga gipsskivor

Fördelen med en vanlig gipsskiva är att den är stark och lätt att arbeta med. Efter en kort stund kan de allra flesta arbeta med gips. Gips kapas med en hobbykniv, varefter den överblivna delen knäcks av med handkraft. Vanliga gipsskivor kan sättas i två lager för att ge maximal styrka. En gipsskiva på 90 x 250 cm kostar från 70 kronor.

Fördelen med en fibergipsskiva är att det räcker med ett lager, där man med vanliga gipsskivor kan tänka sig två lager. Fibergips är alltså starkare än vanlig gips, och så har det den fördelen att det är mer ljudisolerande. Nackdelen med fibergipsskivor är att om du köper dem utan spackelkant, ska du limma ihop dem. Det är inte svårt men lite mer omständligt än att bara skruva upp dem. Fibergipsskivor från t ex Fermacell kostar från ca 200 kr för en standardskiva på 90 x 250 cm.

Kan man använda fibergips i våtrum?

Både ja och nej. Det är självklart att använda fibergips till väggarna i ditt badrum. Men glöm inte att använda ett vådrumsmembran och exempelvis kakel utanpå fibergipsen. I våtzon 1 (i och omkring duschen) rekommenderar vi dock att du använder speciellt våtrumsgips.

Vilka skruvar använder man till fibergips?

Sätter du fibergips på träreglar, kan du antingen använda gipsskruvar eller klammer. Använder du klammer i ett våtrum bör de alltid vara rostfria. De är lite dyrare, men i gengäld rostar de inte.

Sätter du fibergips på stålreglar, kan du bara använda gipsskruv. Skruvarna ska skruvas in så långt att de sitter ett par millimeter djupare än ytan på fibergipsen. De ska dock inte skruvas i så långt att de bryter gipsets yta.

Fibergips: På en trästomme kan du montera fibergipsskivor med både gipsskruv och klammer.

Hur kapas fibergips?

Fibergips kapas bäst med en sänksåg med styrskena. Det dammar en hel del, så det är en bra idé att köpa eller hyra en grovdammsugare för ändamålet. Du kan använda en hårdmetallklinga till fibergipsskivorna. När du har monterat klingan, ställer du in djupet, så att klingan bara precis skär igenom fibergipsen.

Det är en bra idé att lägga en skiva under den skiva du ska kapa. Det ger ett stabilt underlag och så tar den också en del av det damm som annars hade hamnat på golvet.

Fibergips: Fibergips kapas bäst med en sänksåg med styrskena.

Hur fogar man fibergips?

Fibergipsskivor finns både med och utan spackelkant. Väljer du utan spackelkant, ska de limmas ihop med ett speciallim för ändamålet. De ska limmas längs alla skarvar, varefter det överflödiga limmet skrapas bort. Skruvhål ska spacklas, därefter kan resten av väggen bredspacklas.

Väljer du däremot fibergipsskivor med spackelkant, ska du spackla skarvarna på samma sätt som med vanliga gipsskivor, innan du kan bredspackla hela väggen.

LÄS OCKSÅ: Så här helspacklar du

Fibergips: Fibergipsskivor finns med och utan spackelkant.
Læs mere: Så här arbetar du med fibergipsskivorLæs mere: Hur breda ska gipsskivorna vara?Læs mere: Hur tätt ska skruvarna sitta i gipsskivan?

Test av batteridriven högtryckstvätt

$
0
0
Högtryckstvätt test: Med en batteridriven högtryckstvätt behövs inte krånglande förlängningssladdar.
Högtryckstvätt test: Med en batteridriven högtryckstvätt behövs inte krånglande förlängningssladdar.

Högtryckstvätten är perfekt när bilen ska tvättas eller när terrassen eller trädgårdsmöblerna ska vårstädas. Och med de senaste batteridrivna maskinerna slipper du den krånglande förlängningssladden. Några modeller har till och med inbyggd vattentank. Och de som inte har det kan enkelt använda vatten från en dunk eller spann. Du behöver med andra ord inte bekymra dig om eluttag och rinnande vatten. Högtryckstvätten kan därför utan problem användas längst ner i trädgården eller slängas in i bilens bagageutrymme, när du ska ner till hamnen och rengöra båten.

Batteridrivna högtryckstvättar är fortfarande något ganska nytt. Och det finns inte heller så många maskiner på marknaden. Därför är det stor skillnad mellan de sex maskiner vi fått tag i till det här testet - både när det gäller pris och prestanda. Men det är sex modeller som finns ute på marknaden.

Begränsad batteritid

Det är en krävande uppgift att skicka iväg en vattenstråle med högt tryck. Och även om moderna batterier och maskiner är extremt energieffektiva, töms batterierna på mellan 5 och 16 minuter vid fullt tryck. I praktiken kan du dock arbeta lite längre, eftersom det är sällan man håller inne knappen från början till slut.

Generellt är vi imponerade av det samlade fältet. Men särskilt en deltagare överraskade med kombinationen av jättehögt tryck och lång batteritid.

Så här har vi testat högtryckstvättar

Det är stor skillnad på styrkan hos de sex deltagarna. För att tydliggöra det tog vi tiden medan vi avlägsnade stelnad lera på trädgårdsplattor.

Ska du använda vatten från t ex en spann, är det avgörande hur mycket du kan rengöra innan spannen är tom. Därför har vi testat deltagarnas vattensnålhet.

Vi har testat hur länge deltagarna kan köra med högsta tryck, innan batteriet är tomt. Den faktiska arbetstiden blir dock längre, eftersom man sällan håller knappen inne hela tiden.

Under testets gång har vi löpande utvärderat maskinernas kvalitet och deras tillbehör.

LÄS OCKSÅ: Test av högtryckstvättar

Oberoende test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.

Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av på dessa sidor.

Vi har testat de här högtryckstvättarna

  • Bosch Fontus
  • Ryobi RPW36120HI
  • Kärcher K2 Battery
  • Gardena AquaClean Li-40/60
  • Worx Hydroshot WG630E
  • Kärcher KHB 5

LADDA NER HELA TESTET och se vilken högtryckstvätt som blev den stora vinnaren i vårt test.

Læs mere: TEST: Vi testar 6 batteridrivna högtryckstvättarLæs mere: Fungerar en altantvätt?Læs mere: TEST: Vi testar 7 populära högtryckstvättar

Vinn trädgårdsset från SKIL

Behövs vindpapp på förrådet?

$
0
0
Vindpappet spikas fast med pappspik i storlek 20 x 2,1 mm.
Vindpappet spikas fast med pappspik i storlek 20 x 2,1 mm.

Fråga:

Måste jag sätta ett lager vindpapp under ytterpanelen?

Svar:

Du behöver bara sätta vindpapp på förrådet, om du planerar att isolera det. Vindpappen täcker alla sprickor och skarvar, så att det inte kan blåsa in. Våderna av papp spikas fast med 20 cm överlappning, så att det inte blir glapp.

Men om förrådet ska isoleras, ska du sätta läkt utanpå vindpappen, så att ytterpanelen inte sätts direkt mot vindpappen. Det beror på att det måste finnas luft så att fasaden kan andas.

LÄS OCKSÅ: Här finner du inspiration och bygginstruktioner för hur du kan bygga en redskapsbod.

Læs mere: Behövs vindpapp på förrådet? Læs mere: Förråd med full isoleringLæs mere: Redskapsbod med plats för allt

Så här målar du staketet

$
0
0
Här målas träet med en heltäckande träolja.
Här målas träet med en heltäckande träolja.

Fråga:

Jag funderar på om jag ska måla alla brädorna innan jag sätter upp dem. Eller kan jag lika gärna vänta tills efteråt?

Svar:

Om du vill vara riktigt grundlig, målar du alla delar till staketet innan du sätter upp det. Alltså stolpar, reglar (läkten att sätta upp klädselbrädorna på) och själva klädselbrädorna. När staketet väl är färdigbyggt är det svårt att komma åt med pensel på alla ställen. Genom att måla alla delarna i förväg säkerställer du att fogarna blir skyddade.

Stryk träet en gång med grundolja och två gånger med träskydd. Vid målning reser sig träet, så slipa mellan strykningarna.

LÄS OCKSÅ: Här hittar du inspiration till hur du kan bygga och inreda trädgården med staket och plank.

Læs mere: Så här målar du staketetLæs mere: Nu är det tid att plantera häckenLæs mere: Smart plank med högbädd

Eldstad av stål

$
0
0
Projektet är som gjort för dig som vill lära dig svetsa. Du ska nämligen själv svetsa stålplåten som utgör eldstaden.
Projektet är som gjort för dig som vill lära dig svetsa. Du ska nämligen själv svetsa stålplåten som utgör eldstaden.

Eldstaden är tvådelad – med en eldring av stål och ett underlag av granitsten.

Stålplåt finns i flera olika dimensioner. Ska skivan bockas, som här, är det en fördel att välja en tunn plåt, så att du enklare kan skapa en cirkel. Du kan ha tur och hitta någon, t ex på nätet eller hos en smed, där du kan beställa plåten med exakta mått.

Eldringen svetsar du själv. Att svetsa är inte svårt, men öva lite först om det är första gången.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi dig hur du:

  • kapar stålplåten
  • svetsar ihop stålplåten
  • gör två ringar och handtag av rundstång
  • gräver ut och bygg upp underlaget
  • lägger gatstenar och fogar med bruk

LÄS OCKSÅ: Galleri med eldstäder

Læs mere: Bygg en superlätt eldstadLæs mere: Nedsänkt uteplats med läckra detaljerLæs mere: Eldstad av stål

4 dolda fogar

$
0
0
Här snedborras för skruvarna. Borret styrs av borrjiggen, och det borrar hål i den här skivan och förborrar i den motsatta skivan.
Här snedborras för skruvarna. Borret styrs av borrjiggen, och det borrar hål i den här skivan och förborrar i den motsatta skivan.

I den här gör-det-självbeskrivningen går vi igenom 4 olika lösningar, som alla kan foga ihop två bitar trä. Du kan läsa hur du gör fogar med:

  • lamellkex. Lamellkex eller “lamellplugg” är ett väldigt starkt sätt att foga ihop två skivor på.
  • skråskruvning. Med skruvar dolda i diagonala hål, eller pocket holes på engelska, får du skruvarnas styrka i kombination med att skruvarna blir osynliga.
  • exakta plugg. Träplugg är ett gammalt beprövat sätt att foga trä på. Schablonen garanterar precisionen.
  • magnetiska skruvar. Två skruvar skruvas ihop medan båda ligger dolda inne i träet. Det är den sortens idé som är genialisk, om den fungerar. Och det gör den!
Læs mere: 4 dolda fogarLæs mere: 8 smarta tips för exakta måttLæs mere: Så döljer du skruvarna med träpluggar

Nedsänkt uteplats med läckra detaljer

$
0
0
Eldstaden är ett riktigt blickfång med läckra detaljer och kommer garanterat bli trädgårdens nya samlingsplats.
Eldstaden är ett riktigt blickfång med läckra detaljer och kommer garanterat bli trädgårdens nya samlingsplats.

Uteplatsen är byggd med helt vanliga standardvaror som köps i bygghandeln eller på nätet. Projektet är lätt att komma igång med, när du väljer material som är enkelt att få tag på. Materialet är utvalt för att göra det enkelt att både bygga och underhålla uteplatsen.

Eldstaden fungerar som myshörna dygnet runt.

LÄS OCKSÅ: Galleri med eldstäder

Så här bygger du uteplatsen med eldstad

I den här gör-det-självbeskrivningen går vi igenom, steg för steg, hur du bygger eldstaden. Det är inte svårt, men det är jobbigt att gräva, så det är en bra idé att vara flera som samsas! Vi visar hur du:

  • mäter och markerar
  • gräver ut
  • stampar botten och bygger en träram
  • klär med trallbrädor.
Læs mere: Bygg en superlätt eldstadLæs mere: Nedsänkt uteplats med läckra detaljerLæs mere: Eldstad av stål

6 misstag du ska undvika när du målar huset

$
0
0
Vi visar vad som händer om du målar när det är för kallt, när träet är fuktigt eller när solen skiner rakt på.
Vi visar vad som händer om du målar när det är för kallt, när träet är fuktigt eller när solen skiner rakt på.

Det är egentligen inte så svårt att måla. Men när du målar på träpanel utomhus, och om du vill byta från en mörk till en ljusare färg, så måste du, utöver rätt träskydd och bra verktyg, vara utrustad med lite grundläggande kunskap och goda råd från experterna.

Det finns nämligen en hel del som du kan göra fel, och då blir resultatet inte som du hade hoppats: Färgen täcker inte, den blir ful att titta på eller så kommer den inte att hålla så länge, innan du måste måla igen.

Se hur illa det kan gå

Och det är inte bara tomt snack och gamla rövarhistorier från ljugarbänken. För att visa dig hur illa det faktiskt kan gå, om du inte bryr dig om varningarna och bara sätter igång när du borde låtit bli, har vi testat varningarna i praktiken. Vi har bland annat målat direkt på algangripet trä utan att tvätta det, och vi har målat när det varit alldeles för kallt och i direkt solljus.

Som du kan se i den här gör-det-självbeskrivningen, har vi nu bevisat att du gör klokast i att lyssna på experternas råd. Då blir resultatet av ditt arbete med pensel och roller så mycket bättre.

Læs mere: 6 misstag du ska undvika när du målar husetLæs mere: Så här målar du rör och elementLæs mere: Så här målar du ditt trägolv

Renovera ytterdörren och spara en förmögenhet

$
0
0
Dörren målas med grundfärg innan den slutmålas.
Dörren målas med grundfärg innan den slutmålas.

Den gamla ytterdörren är för bra för att kastas ut. Och du sparar en massa pengar och behåller husets särprägel om du lägger lite tid på en grundlig renovering.

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi hur den gamla dörren blir så gott som ny på en helg. Du kan se hur du:

  • lyfter av och förbereder dörren
  • tar bort gammal färg och grundar dörren
  • spacklar och målar dörren
Læs mere: Renovera ytterdörren och spara en förmögenhetLæs mere: Så här får du täta skarvarLæs mere: Skippa trösklarna

Ny metod ger en perfekt grund

$
0
0
Ett bra fundament är viktigt om konstruktionen som byggs ovanpå ska vara stabil och kunna hålla i många år. Här har du metoden som säkerställer ett perfekt resultat.
Ett bra fundament är viktigt om konstruktionen som byggs ovanpå ska vara stabil och kunna hålla i många år. Här har du metoden som säkerställer ett perfekt resultat.

Även om man inte alltid kan se det, är grunden byggnadens viktigaste del. Den bär all vikt, skyddar mot fukt och ser till så att hela arrangemanget inte sjunker ner i marken, spricker eller faller ihop.

Med en enkel gjuten grundmur är det vanligaste att först gräva rännan och därefter fylla den med betong nästan ända upp till marknivå, innan man murar på lecablock eller motsvarande, och gräver ut till betongsulan i mitten.

Med vår perfekta gör-det-självgrund, som är idealisk till småbyggnader som isolerade garage, friggebodar och verkstäder, gräver vi ut hela ytan på en gång. Då räcker det med att gjuta 30 cm betong i botten av rännan, innan resten av fundamentet muras upp med murbruk och lecablock.

Fördelen är bl a att du kommer undan med att gjuta mindre betong och att fundamentets insida blir snörrak, vilket ger bättre stadga uppåt.

LÄS OCKSÅ: Gjut världens enklaste plintgrund

Så här gör du det perfekta fundamentet

I den här gör-det-självbeskrivningen får du principerna för den perfekta gör-det-självgrunden. Det är ett mycket omfattande och tungt arbete att göra en grund. Men själva tekniken är inte svår. Vi visar hur du:

  • säkerställer rätt djup
  • gräver ut
  • gör betongen så stark som möjligt med armering och montageband
  • gjuter rännan
  • murar lecablocken
Læs mere: Ny metod ger en perfekt grundLæs mere: Behövs vindpapp på förrådet? Læs mere: Förråd med full isolering

Bygg en superlätt eldstad

$
0
0
Sexkantig eldstad
Sexkantig eldstad

Även om själva eldstaden bara kommer upp ungefär 20-25 cm, så blir det stor skillnad när du ska göra pinnbröd eller laga någon annan mat. Eldstaden är jättelätt att göra, och väljer du material som lärkträ och robinia, kan det hålla i många år.

Det här behöver du:

  • 6 sidor av obarkad bräda á 3 x 25 x 65 cm
  • 6 staketstolpar av robinia á 5 x 50 cm
  • 12 vinkeljärn á 5 x 5 x 3,5 cm
  • Skruv, 4 x 25 mm och 5 x 70 mm
  • Sand

Pris: 500 kr.

Tidsåtgång: 3 timmar.

Så här bygger du eldstaden

Eldstadens sidor är gjorda av ohyvlade brädor av lärkträ, som tål både regn och fukten från jorden. De sex sidorna är sågade med en kap-/geringsåg med en vinkel på 30 grader i båda ändar. Sidorna sågas så att de får en lång yta på 65 cm, som ska vändas in mot mitten av eldstaden, och en kortare, som ska vändas utåt. I varje hörn hålls eldstaden på plats av en 50 cm hög staketstolpe av robinia, som spetsas i den ände som sticks ner i marken. Du kan också använda tryckimpregnerat trä.

LÄS OCKSÅ: Galleri med eldstäder

Mät och markera

Den största utmaningen är att mäta upp en perfekt sexhörning på marken. Men det är faktiskt inte så svårt som det först kan verka vara. Allt du behöver är en pinne och ett snöre.

På bilden här nedan kan du se hur du mäter upp för eldstaden.

Sexkantig eldstad: Mät och markera
Læs mere: Bygg en superlätt eldstadLæs mere: Nedsänkt uteplats med läckra detaljerLæs mere: Eldstad av stål

Snabbguide till stämjärn

$
0
0
Med ett vasst stämjärn kan man arbeta så exakt att en sammanfogning av två bitar trä blir 100 procent tät.
Med ett vasst stämjärn kan man arbeta så exakt att en sammanfogning av två bitar trä blir 100 procent tät.

Stämjärn: Storlekar

  • Stämjärn med fasett finns i många olika storlekar - mellan 3 mm och 38 mm breda. De allra minsta på 3 mm är mest för hobbysnickeri. Den 25 mm breda varianten är mycket allsidig och kan användas till det mesta.
  • Stämjärn utan fasett finns från 6 mm till 32 mm. De på 28 mm och 32 mm är vanligast.

TIPS: Undvik de billigaste stämjärn

Billiga stämjärn är ofta sänksmidda och härdade i kallt vatten. Det betyder att det lättare lossnar bitar från järnet och att de måste slipas oftare än kvalitetsjärn. Billigare stämjärn kan dock vara en utmärkt lösning till grövre uppgifter och till de storlekar på stämjärn som man sällan använder.

Slipning av stämjärn: Så här säkras den rätta vinkeln

Ett stämjärn ska slipas regelbundet. Det görs på en så kallad karborundumsten med en grov och en fin sida. Först slipas grovt och därefter fint.

För att behålla rätt vinkel på eggen (den korta fasetten) - ofta 25 grader - kan man med fördel använda en slipjigg, som stämjärnet placeras mot. Slipa först eggen, vänd järnet, och avlägsna de sista ojämnheterna.

Finns det hack i skäret, krävs det en bänkslip eller en våtslip. Järnet får inte bli för varmt, så det måste kylas ner regelbundet med vatten.

Stämjärn. Ett stämjärn ska slipas med jämna mellanrum. Man kan med fördel använda en slipjigg, som stämjärnet placeras mot.
Læs mere: 14 maskiner det kan löna sig att hyraLæs mere: Snabbguide till stämjärnLæs mere: TEST: Vi testar 6 batteridrivna högtryckstvättar

Fogning med lös spont

$
0
0
Om du har en handöverfräs, kan du ganska enkelt och stabilt men nästan osynligt foga ihop två skivor.
Om du har en handöverfräs, kan du ganska enkelt och stabilt men nästan osynligt foga ihop två skivor.

LÄS OCKSÅ: Bli expert på handöverfräsen på 5 minuter

TIPS: Osynlig fog

Om fogen ska vara så osynlig som möjligt, ska fjädern döljas. Det gör man genom att avsluta fräsningen precis innan den når de två ämnenas ytterkanter.

Osynlig fog

Skivnotfräs med kullager

Arbetet med att fräsa in en not i kanten på ett ämne kan göras med en handöverfräs och en skivnotfräs. Den här sortens frässtål är uteslutande utformat för den här uppgiften, att fräsa tunna spår, särskilt i kanten på ett ämne.

Skivnotfräs finns i flera olika storlekar till noter från 3 till 6 mm. Det frässtål som används i det här arbetet, gör en 4 mm bred och 10 mm djup not. Kullagerstyrningen ser till att frässtålet förs lätt längs ämnets kant.

LÄS OCKSÅ: Frässtål till handöverfräs

Skivnotfräs med kullager
Læs mere: Fogning med lös spontLæs mere: 6 misstag du ska undvika när du målar husetLæs mere: 4 dolda fogar

14 maskiner det kan löna sig att hyra

$
0
0
Spara in en massa tid och krafter genom att hyra rätt utrustning till de stora, tunga projekten.
Spara in en massa tid och krafter genom att hyra rätt utrustning till de stora, tunga projekten.

Valet borde vara lätt: du kan slita och släpa i två veckor och få ryggskott och ömma armar innan du börjar det skojiga arbetet med att lägga stenar och plattor på den nya terrassen. Eller också hyr du en minigrävmaskin och en motordriven skottkärra och klarar av grovjobbet på en dag med både hälsan och humöret i behåll.

Trots de uppenbara fördelarna med att hyra så drar sig många för att göra det. Kanske för att man är osäker på hur maskinerna ska hanteras, men troligast för att vi inte känner till möjligheten och inte har en susning om hur mycket besvär de kan bespara oss under jobbet.

Det är inte bara byggvaruhusen som hyr ut. Vissa maskiner ska du antagligen hyra av ett hyresföretag, för det är där du hittar minigrävmaskiner och andra rejäla hjälpmedel som hjälper dig spara tid. Men du sparar inte bara tid.

Du slipper tungt jobb, arbetet går mycket lättare och det är dessutom roligt att använda maskinerna.

Så mycket enklare är det

Med maskin: 1 m³ jord väger ca 1.600 kilo, så med en skopa på minigrävaren som kan lyfta 100 kilo behöver maskinen lyfta ca 16 gånger för att flytta den jorden.

Med handkraft: Låt oss säga att du istället kastar dig över uppgiften med en skyffel. En skopa jord väger ca 5 kilo, lite beroende på om den är fuktig och hur mycket sten det är i jorden. För att flytta 1.600 kilo jord, alltså 1 m³, behöver du alltså ta mer än 300 skopor med skyffeln! Plötsligt känns det lockande med en minigrävare...

1. Minigrävare

Minigrävmaskiner finns i alla möjliga storlekar. Den minsta kan köra in i huset och gräva ut för en källare medan den största (som du får hyra) kan schakta undan till en infart på ett par timmar.

Här kommer ett skräckexempel från verkligheten. Förra året skulle en av Gör Det Självs anställda stenlägga en altan och bygga ett trädäck. I förarbetet ingick att gräva ut. Och det skulle grävas ut mycket. Totalt skulle det grävas bort 30 cm jord på en yta om 50 m².

Den gode Gör-Det-Självmedarbetaren är inte rädd för lite fysiskt arbete, så han började naturligtvis med spade och skottkärra. Och fortsatte och fortsatte i flera veckor, när han hade tid över. Hade han istället hyrt en minigrävare hade jobbet varit avklarat på en dag. Han har lovat att aldrig göra just det misstaget igen…

Men minigrävaren kan så mycket mer än bara gräva. Du kan använda den för att riva ner och bända upp och till att ta bort motsträviga rötter, eller så kan du sätta på en vakuumlyftare och använda den för att lyfta tunga plattor till uppfarten.

En minigrävare kan användas till mycket, och gör dig själv en tjänst och undersök om det inte skulle löna sig för dig att hyra en sådan.

TID: Du sparar ENORMT mycket tid med en minigrävare. Maskinen kan på nolltid gräva upp stora mängder jord, som det skulle ta flera dagar att skyffla bort med hink och spade.
KRÅNGEL: Krånglet är minimalt, men det kan vara en utmaning att komma runt med maski nen överallt på en villatomt.

SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Du får räkna med att det tar en stund att komma igång med minigrävaren. Den ska levereras och du får avsätta någon timme för att lära dig köra den.

PRIS: Det finns ett stort utbud av olika minigrävare, men det kostar från ca 1.000 kronor för en dygnshyra, plus transportkostnaden.

LÄS OCKSÅ: Minigrävare - spara på dina krafter på ett kul sätt!

2. Motordriven jordborr

Jordborr är snabbare än spade när du ska gräva ut för stolpar.

Du ska bygga ett nytt staket, och det behöver grävas många hål när det bara ska vara 150 cm mellan dem. Du kan ju rota fram spaden och börja gräva… Eller så kan du köra ner till bygghandeln och hyra en bensindriven jordborr!

När vi arrangerade en duell mellan en motordriven jordborr och en dräneringsspade, eller stolpskyffel, vann jordborren med 2 minuter mot 20 minuter per hål. Det är ju en skillnad väl värd att fundera på.

TID: Jordborren är mycket snabbare än spaden – men det tar så klart tid att hämta jordborren och få igång den.

KRÅNGEL: En motordriven jordborr är tung och svår att hantera, och du måste verkligen hålla emot när den går igång!

SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Först ska borren hämtas, och den är tung att använda. Det tar en stund innan man får koll på det.

PRIS: Jordborren kan hyras från ca 400 kr per dag.

LÄS OCKSÅ: Vilket jordborr ska jag välja?

3. Giraffslip

En giraffslip är genial när du ska slipa tak, väggar och andra stora ytor.

Gipsskivorna är fastskruvade och nu ska det spacklas och slipas. Det är tråkigt, men det ska göras. Och du blir ännu fortare färdig om du slipar med en giraffslip. Det är en elektrisk slipmaskin med långt skaft, så att du når alla skarvar stående på golvet.

TID: Det går mycket snabbare att slipa väggen med en giraffslip än med en slipkloss, särskilt eftersom du når hela väggen från golvet.

KRÅNGEL: Du slipper mycket hårt arbete när du använder en maskin istället för en slipkloss. Giraffslipen kan också kopplas till en grovdammsugare, så blir det mindre att städa.
SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Maskinen är enkel och intuitiv att använda och får lätt plats i bilen. Det är lätt att byta slippapper.

PRIS: Maskinen kan hyras i bygghandeln för omkring 350 kronor per dygn. Till det kommer kostnaden för slippapper. Maskinen kan också köpas för från drygt 1.000 kronor och uppåt.

LÄS OCKSÅ: Enkel och effektiv giraffslip

4. Transportband

Du kan använda hela semestern på att gräva ut i källaren och sedan bära upp betong och jord i 10-litershinkar uppför trappan, genom hallen och ut genom trädgården. Eller också låter du ett transportband köra bort allt uppgrävt material genom ett källarfönster och ut till en container.

Det är stentufft att gräva ut en källare. Då Gör Det Själv vid ett tillfälle bröt upp ett gammalt källargolv för att lägga golv med golvvärme, resulterade det i svindlande 60.000 kilo jord och bråte!

Hade vi inte använt ett transportband för att bli av med allt detta, hade vi behövt baxa upp hundratals hinkar fulla med jord. Så för projekt där du behöver flytta stora mängder material från ett våningsplan till ett annat, är transportbandet riktigt smart.

TID: I exemplet med renoveringen av källaren sparade vi många hundra timmars arbete genom att använda transportbandet.

KRÅNGEL: Här har vi verkligen att göra med ett hjälpmedel som kan bespara dig mycket krångel och slitsamt arbete! Det är mycket lättare att skyffla jord upp på bandet än att bära hinkar eller köra skottkärra fram och tillbaka.

SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Transportbandet tar mycket plats och det tar tid att få igång det. Men när det väl är igång, är den tiden snabbt intjänad igen!

PRIS: Ett transportband kan hyras för cirka 400 kronor per dygn.

5. Gipsskruvautomat

En gipsskruvdragare ser till att skruven skruvas i på rätt djup varje gång.

Behöver man verkligen specialutrustning för att bygga en gipsvägg? Om du vill att det ska gå snabbt, är svaret ja. Då ska du nämligen använda en gipsskruvautomat med skruvband. Som ett maskingevär ser maskinen till att det hela tiden ligger en skruv i kammaren, så att du aldrig behöver flytta händerna från maskinen och skivan du skruvar i.

Du kommer att skruva i väldigt många skruvar, när du ska sätta upp 50 m² gipsvägg i två lager, där det yttersta lagret behöver 30 skruvar i varje skiva. Du kommer älska att jobba med gipsskruvautomaten.

TID: Gipsskruvautomaten kan lätt bespara dig många timmars arbete.

KRÅNGEL: Maskinen sparar dig mycket krångel, för du behöver inte använda händerna för att förbereda en ny skruv i biten. Det gör maskinen själv.

SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: När maskinen väl är hyrd eller köpt, så är du klar. Den är lätt och intuitiv att använda.

PRIS: En maskin kan kosta från ett par tusen för en billig modell. En bättre modell kan hyras för 300 kronor per dygn.

LÄS OCKSÅ: Gipsskruvdragare förenklar arbetet

6. Minidumper

Minidumper

Du ska flytta 3 m³ jord och grus – alltså mer än 4.000 kilo – från uppfarten till baksidan av huset. Puh, det är många rundor fram och tillbaka med din gamla skottkärra, som kan ta 100 kilo! Det är nu du ska hyra en minidumper. Det är helt enkelt en stor skottkärra på hjul eller larvfötter som flyttar stora mängder material. Med de enklare modellerna behöver du själv skotta, men det sparar ändå mycket jobb.

TID: En motordriven skottkärra är inte en Ferrari. Den går i cirka 10 kilometer i timmen, men den kan lasta över 500 kilo. Några modeller har till och med en skopa, så den blir ännu lättare att lasta. Så kan du låta spaden stå och skona ryggen.

KRÅNGEL: Du måste använda handkraft för att fylla den, om du väljer en modell utan skopa. Men i gengäld är det inte några problem att köra den.

SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Maskinen ska hämtas och lämnas, men när den är på plats så går det snabbt att komma igång med den.

PRIS: En minidumper kan hyras från 800 kronor per dag.

7. Byggnadsställning

Med en ställning kan du arbeta säkrare och effektivare än om du ska balansera på en stege. Jobbet går dessutom mycket snabbare.

När du ska påbörja ett större projekt, t ex måla väggen, arbeta på taket eller byta ytterfasad, kan du behöva en byggnadsställning. På en ställning är det mycket bekvämare att arbeta och du står säkert. Det kan verka överdrivet att hyra en byggnadsställning till huset, men väl på plats kommer du älska den.

TID: Du kan arbeta betydligt snabbare när du står på en ställning. Du har båda händerna fria att arbeta, och material och verktyg finns bredvid dig på ställningen.

KRÅNGEL: Byggnadsställningen ska sättas upp och plockas ner igen, den ska hämtas, och den ska lämnas.

SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Själva uppsättningen av byggnadsställningen bör du få uthyraren att göra. En hantverksställning på hjul kan man lätt sätta upp själv.

PRIS: Från cirka 250 kronor per dygn för en enkel ställning på hjul.

8. Klinkerkap

En kakelskärare är ovärderlig, när du ska ha nya plattor.

Oavsett om du ska lägga en ny garageuppfart eller nya klinker i badrummet, får du säkert nytta av en klinkerkap, eller kakelskärare som det ofta kallas. Och det går mycket lättare med en kakelskärare än en vinkelslip. Du kan köpa en kakelskärare men den tar plats och det är väl inte säkert om du ska använda den snart igen. Därför kan det vara en bra idé att istället hyra kakelskäraren.

TID: Kakelskäraren gör att det går mycket fortare att kapa klinker och kakel. Dessutom är den mer exakt än en vinkelslip.

KRÅNGEL: Kakelskäraren låter mycket, och så tar den stor plats.

SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: När du hämtat maskinen, är du färdig att köra igång. Hyr du en vattenkyld maskin, för klinker, ska den anslutas till vattnet.

PRIS: Från ca 150 kr/dag.

LÄS OCKSÅ: Få snygga plattor med en kakelskärare

9. Stubbfräs

Med en stubbfräs kan du på nolltid pulverisera den motsträviga stubben

Om du någon gång fällt ett träd, vet du också hur svårt det är att bli av med stubben. Man går loss med spade, yxa, spett och såg, tills ryggen är mörbultad och armarna tunga som bly. Du kan naturligtvis ta en minigrävare till hjälp, men det finns faktiskt ett ännu bättre verktyg som du kan använda. Nämligen en stubbfräs, en riktig best med en rad hårda, hungriga klingor i käften. Med den kan du på nolltid pulverisera den motsträviga stubben.

TID: Med stubbfräsen kan du bli av med stubben på mindre än en timme, och den klarar av en ganska stor stubbe, beroende på storleken på maskinen du hyr.

KRÅNGEL: Stubbfräsen är en tung och otymplig sak, som kan hugga tag i träet.

SÅ SNABBT ÄR DU I GÅNG: Maskinen är inte svåranvänd, men du måste vänja dig vid den och lära dig att tygla krafterna.

PRIS: Cirka 1.000 kr för en dygnshyra.

10. Vibrator

Vibrator

Vibrationerna från betongvibratorn förvandlar en tung och trög betongblandning till en förvånansvärt smidig massa som lätt söker sig ut i alla hörn i din gjutform samtidigt som luftbubblorna jagas bort på ett effektivt sätt.

Vibratorn finns i flera utföranden, t.ex. som en skena som får betong på stora ytor att plana ut och lägga sig vågrätt.

PRIS: från 400 kr/dygn

11. Fogfräs

Fogfräs

Om du inte ska kratsa ut mer än kanske 50 cm av fogen mellan tegelstenarna så klarar du dig med en gammal skruvmejsel och en hammare.

Men det krävs inte många meter tegelfog förrän du inte kan klara jobbet utan en riktig fogfräs.

PRIS: från 400 kr/dygn

12. Industridammsugare

Industridammsugare

Det fina dammet från t.ex. bruk och tegel som bearbetas fördärvar rätt snabbt din hushållsdammsugare för det tar sig igenom filtren. En grovdammsugare tål det smutsiga jobbet.

PRIS: från 250 kr/dygn

LÄS OCKSÅ: Test av grovdammsugare

13. Vedklyv

Vedklyv

Om du varje år klyver en hel del ved så är det klokt att köpa en vedklyv. Men om du endast sällan klyver ved själv, så kan du hyra en maskin.

Det går mycket snabbare än med yxa och pressar inte fram lika mycket svett.

PRIS: från 495 kr/dygn (pr. døgn)

14. Skivlyft

Skivlyft: En skivlyft gör arbetet mycket enklare.

Tack vare skivlyften kan du helt utan medhjälpare sätta upp ett helt nytt gipstak. Och du anstränger inte ryggen och skadar inte skivorna.

Lägg gipsskivan på lyften, rulla den på plats under taket, hissa upp den och skruva fast skivan när du har finjusterat placeringen.

PRIS: från 100 kr/dygn

LÄS OCKSÅ: Skivlyft för endast 200 kr

Læs mere: 14 maskiner det kan löna sig att hyraLæs mere: Snabbguide till stämjärnLæs mere: TEST: Vi testar 6 batteridrivna högtryckstvättar

Urstarkt verktyg på tryckluft

$
0
0
För lite pengar kan du få extremt starka och lätta verktyg, som dessutom håller i det närmaste för evigt, eftersom det inte finns någon motor som slits.
För lite pengar kan du få extremt starka och lätta verktyg, som dessutom håller i det närmaste för evigt, eftersom det inte finns någon motor som slits.

I dessa tider, när allt ska vara batteridrivet, är det lätt att glömma de gamla, hederliga lufttrycksverktygen.

Men när den halvtomma batteridrivna mutterdragaren fastnar i en hjulskruv, som verkar sitta rejält fast, kan den tryckluftsdrivna mutterdragaren blåsa av den på bråkdelen av en sekund. Och just detta scenario beskriver riktigt bra livet med en kompressor, för nästan alla sorters verktyg finns för tryckluft. Och de självklara fördelarna är att tryckluftsverktyg är starkare och billigare.

Här nedan har vi valt ut 9 lämpliga gör-det-själv verktyg som går på tryckluft och som lyfter din verktygssamling.

1. Tryckluftsspade för effektiv nedbrytning

Skala klinkerna från golvet, knacka upp betongen och gräv djupa hål i stenhård jord. Det är precis vad du kan göra med Scheppach Aero2-spaden. Med spaden följer ett antal olika mejslar och skrapor, så du är färdig att sätta igång med det samma. Men det kräver en rejäl kompressor. Priset är 1.299 kronor.

Krav för tryckluftsspade:

  • Kompressor: 6,3 bar
  • Luft: 280 liter/min.
Med sin breda och vinklade kakelmejsel kan Aero2 bland mycket annat skala av det översta lagret golvbeläggning.

2. Skruva, slipa och banka med verktygslådan från Stanley

Stanleys verktygslåda för tryckluft visar på bästa sätt varför vi älskar tryckluft! Här får du nämligen hela fyra olika verktyg plus en rejält tilltagen hög med tillbehör för precis under 1 000 kronor. Vår favorit till verkstaden är hylsnyckeln med 10 medföljande hylsor!

Krav för hylsnyckel:

  • Kompressor: 6 bar
  • Luft: 200 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Skruva, slipa och banka

3. Snyggare fogar med en tryckluftsfogpistol

Testa en tryckluftsfogpistol nästa gång du ska foga – du går aldrig tillbaka till den manuella! Med ett relativt lågt tryck ger sprutan ett snyggt och enhetligt resultat, samtidigt som det går att ställa in fogmängden. Dessutom slutar den trycka i samma sekund som du släpper handtaget. Priset är 249 kr för den billigaste modellen på Harald Nyborg.

Krav för fogpistol:

  • Kompressor: max 3 bar
  • Luft: 25 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Snyggare fogar med en tryckluftsfogpistol

4. Spikpistol för de stora uppgifterna

Ska du skjuta tusentals spik i ditt nästa stora byggprojekt, så ska du ha en tryckluftspistol. Den här modellen (Air Mounty 15-50 mm) väger 1,4 kg, mindre än hälften av en batteridriven. Och kostar mindre än en tiondel, med ett pris på 299 kr

Krav för spikpistol:

  • Kompressor: max 8,6 bar
  • Luft: 25 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Spikpistol för de stora uppgifterna

5. Lyft bilen med domkraft

En av de mest geniala möjligheterna som tryckluft ger för bilen är Biltemas lilla domkraft. Ja, den är ganska dyr jämfört med andra tryckluftsverktyg, men den är i gengäld mycket lättare att flytta på än andra vanliga, hydrauliska domkrafter. Bara koppla den till kompressorn, placera under bilen och tryck ned handtaget – det är precis lika lätt som det låter. Domkraften kan lyfta 2 ton upp till 38,5 cm höjd och kostar 3.499 kr.

Krav för domkraft:

  • Kompressor: 8 bar
  • Luft: 25 liter/min.
För in domkraften under bilen och tryck ned det högra handtaget. När du är färdig, trycker du ned det vänstra och bilen sjunker lugnt och stilla ned igen.

6. Byt hjul med en mutterdragare

Ett lätt tryck och mutterdragaren nästan river av muttrarna från vinterdäcken – och det även om de skulle ha rostat fast ordentligt över vintern. KOM IHÅG, när du drar fast sommardäcken, att använda en torsionstav. För om du drar på muttrarna igen med den kraften som mutterdragaren har i sig, riskerar du att dra sönder både muttrar och gängor.

Krav för mutterdragare:

  • Kompressor: 6 bar
  • Luft: 125 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Mutterdragare

7. Slå av rost och färg med en nålhammare

Nålhammaren är bilentusiastens bästa vän. Den kan nämligen slå bort gammal färg, rost och svetsrester, och gör snabbt klart för fortsatt arbete. Perfekt för att rensa gamla bromstrummor. Men kom ihåg öronskyddet, för även om nålarna bara rör sig någon millimeter är larmet öronbedövande!

Krav för nålhammare:

  • Kompressor: 6 bar
  • Luft: 80 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Slå bort rost och färg med nålhammare

8. Blås skräpet (långt) bort med en blåspistol

Du kommer inte förbi blåspistolen, som kan blåsa luften så hårt som kompressorn tillåter. Det finns många olika modeller, med priser från några tior och uppåt. Den är helt genialisk och helt ovärderlig. Den kan t ex rensa dammsugarfilter och blåsa rent arbetskläder, blåsa bromstrummor rena från smuts och helt enkelt blåsa allting rent.

Krav för blåspistol:

  • Kompressor: 3 bar
  • Luft: 25 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Blås skräpet (långt) bort med tryckluftspump

9. Pumpa däck med en tryckluftspump

Trycksluftspumpen är ett av de mest praktiska tillbehören till kompressorn. Den kan pumpa cykel-, moped- och bildäck blixtsnabbt och är också lämplig för att fylla luft i de tomma däcken på trädgårdstraktorn, säckkärran och skottkärran. Dessutom blir du kvarterets hjälte, när grannens barn behöver pumpa sina bollar, badleksaker och luftmadrasser. Pris ca 100 kr.

Krav för tryckluftspump:

  • Kompressor: 8 bar
  • Luft: min. 25 liter/min.
Lufttrycksverktygen: Pumpa däck med tryckluftspump

Verktyget avgör kompressorn

De flesta kompressorer kan ge ett tryck på 8-10 bar, men det är stor skillnad på hur mycket luft de kan pressa ut per minut. De minsta och billigaste ligger på omkring 50 liter i minuten, medan de större och dyrare snarare ligger på 250-300 liter per minut. Det är helt enkelt vilket verktyg du ska använda som bestämmer vilken kompressor du ska köpa.

En liten borrmaskin använder ungefär 50 liter luft i minuten, medan en sticksåg behöver betydligt mer än 200 liter. Det står på alla tryckluftsverktyg hur mycket tryck de ger och hur mycket luft de behöver.

Att skaffa en kompressor ger ett antal olika fördelar. Det enda på minussidan är att den inte når så långt och att den för mycket oväsen när den fyller på luft.

Med detta sagt, så kan man köpa till mycket längre luftslangar, upp till 20 meter, så man måste inte ha kompressorn stående precis där man arbetar.

Avläs trycket

Alla kompressorer levereras med minst en manometer, där du kan avläsa utloppstrycket ut till verktyget. Du monterar den enkelt med en snabbkoppling.

Alla kompressorer levereras med minst en manometer, där du kan avläsa utloppstrycket ut till verktyget. Du monterar den enkelt med en snabbkoppling.
Læs mere: Snabbguide till stämjärnLæs mere: TEST: Vi testar 6 batteridrivna högtryckstvättarLæs mere: Borrstativ – det billiga alternativet till pelarborrmaskinen

Test av grästrimmer

$
0
0
Grästrimmer test: Alla maskinerna presterar bra, men trådarna gick av när vi klippte i halm.
Grästrimmer test: Alla maskinerna presterar bra, men trådarna gick av när vi klippte i halm.

Gränsen mellan när det handlar om en grästrimmer och när det är en röjsåg är inte helt knivskarp. Och maskinerna i testet marknadsförs som både det ena och det andra. Gemensamt för dem alla är att det är stora och starka batteridrivna maskiner på minst 36 volt, och att de alla använder tråd.

Just att de klipper med tråd och inte knivar, som många röjsågar gör, var mycket avgörande för resultatet i vårt styrketest. För medan alla deltagarna levererade ett helt tillfredsställande resultat i högt och besvärligt gräs, måste en del ge upp när buskaget blev mer utslagsgivande. Vi hade satt oss för att testa styrkan genom att klippa ner ett knippe med halm. Och faktiskt var det bara två maskiner som klarade testet utan att tråden gick av.

Så ska du klippa i annat än gräs, bör du välja en modell med knivar.

Så här har vi testat grästrimmrar i vårt grästrimmer test

Vill du slippa trötta armar och öm nacka, så är bra ergonomi viktigt. Därför har vi löpande utvärderat denna under vårt arbete.

Vi har också testat uthålligheten. Utgångspunkten är att maskinerna levereras med endast ett batteri. Därför är det bra om du kommer runt hela trädgården på en laddning.

Ju starkare maskinen är, desto fler uppgifter klarar den av. Det är dock trådens hållbarhet som sätter maskinernas övre gräns.

Till sista har vi mätt ljudnivån. Även om alla deltagarna är relativt tysta, märks det ändå en tydlig skillnad mellan de olika maskinerna.

Oberoende grästrimmer test

Magasinet Gör Det Själv är 100 procent oberoende från tillverkare, annonsörer och andra intressenter.
Vår testredaktör undersöker vad som finns på marknaden, och handplockar själv alla de maskiner som han testar.

De som deltar utsätts för exakt samma hårda test, som du kan ta del av i denna artikeln.

Vi har testat de här 7 grästrimmrarna

  • STIGA SGT 500 AE
  • HUSQVARNA 115IL
  • STIHL FSA 65
  • BOSCH ADVANCEDGRASSCUT 36
  • AL-KO GT 4030 LI
  • RYOBI RLT36C3325
  • GARDENA POWERCUT LI-40/30

LADDA NER HELA TESTET och se vilken grästrimmer som blev den stora vinnaren i vårt grästrimmer test.

Læs mere: TEST: Vi testar sju batteridrivna grästrimmrarLæs mere: TEST: Vi testar 6 batteridrivna högtryckstvättarLæs mere: TEST: Vi testar 5 populära robotgräsklippare

Murarbin i murbruket

$
0
0
De här fogarna är angripna av murarbin, som bygger bon i väggen.
De här fogarna är angripna av murarbin, som bygger bon i väggen.

Fråga:

Det är hål i fogarna mellan några av tegelstenarna. Vad beror det på, och vad kan jag göra åt det?

Svar:

Problemet med hål kan mycket väl bero på murarbin. Det är insekter som bygger bon i väggar och murar. Även om de bara är 6-10 mm stora, kan de göra stor skada.

Muren blir sårbar för regn och frost, när det tränger in vatten i hålen. Problemet uppstår särskilt på murar som är vända mot syd eller väst. Du kan som regel se det genom att det finns många hål, där bina gör gångar inne i fogarna. Du löser problemet genom att kratsa ur de förstörda fogarna och fylla dem med nytt murbruk.

Læs mere: Få extra utrymme med ett burspråkLæs mere: Murarbin i murbruketLæs mere: Stoppa sättningssprickan

Är ett tak av naturskiffer bra?

$
0
0
Naturskiffer: Plattor av naturskiffer läggs på bärläkt. Överlappning ger ett helt tätt tak.
Naturskiffer: Plattor av naturskiffer läggs på bärläkt. Överlappning ger ett helt tätt tak.

Fråga:

Jag ska byta tak inom ett par år, och jag överväger några olika alternativ. Skulle ni rekommendera ett tak av naturskiffer?

Svar:

Det finns inte många bra argument som talar emot naturskiffer - förutom priset, som är ganska högt. Naturskiffer är ett av de starkaste och mest vädertåliga takmaterial du kan välja. Det består av ett slags sten som kan klyvas till skivor och naturskiffer är riktigt bra i det kalla skandinaviska klimater. Taket är underhållsfritt, ännu en stor fördel, och så är det snyggt och ser exklusivt ut.

En nackdel, förutom det höga priset, är vikten. Taket blir tungt, så du måste vara säker på att din takkonstruktion kan bära det.

Læs mere: Är ett tak av naturskiffer bra? Læs mere: Är asbest i eternitskivor farligt? Læs mere: Plastskivor till tak

Ny markis för bara 500 kr

$
0
0
Den nya markisväven fixeras med remmar medan den monteras.
Den nya markisväven fixeras med remmar medan den monteras.

Man måste inte byta ut hela markisen bara för att väven blivit lite sliten. På olika sidor på nätet kan du köpa en ny markisväv för mellan 500 och 650 kronor.

Det finns markisvävar i olika storlekar och kvaliteter, och i många olika mönster och färger. Om du inte själv vill byta väven, finns det även företag som specialiserat sig på renovering av markiser och byte av markisväv.

Ladda ner beskrivningen

I den här gör-det-självbeskrivningen visar vi, steg för steg, hur du byter ut den gamla markisväven mot en ny. Det är inte svårt att byta markisväv, men det kan vara bra att vara två eftersom den kan vara svår att hantera. Du kan se hur du:

  • plockar ner den gamla markisväven
  • sätter upp den nya markisväven

Lycka till!

Læs mere: Ny markis för bara 500 kr Læs mere: Suverän fristående terrass Læs mere: Snygg lounge med överraskande detaljer
Viewing all 84 articles
Browse latest View live